Eğitim,

Yasemin Mimir ve Bahar Karaca Montessori Yöntemini Yeni AKİT’e anlattı

Yasemin Mimir ve Bahar Karaca Montessori Yöntemini Yeni AKİT’e anlattı

Çocuğun kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü tanıyan Montessori yöntemi eğitime yeni bir boyut kazandırdı. Dünyayı Açan Anahtarlar olarak bilinen materyaller sayesinde çocuk ezberleyerek değil, kendi hızına göre ve dilediği kadar dokunarak, deneyerek, görerek öğreniyor.

Damla Yayınları, eğitim sezonuna merhaba dediğimiz şu günlerde hem eğitim yayınları hem de okul öncesi için hazırladığı yeni yayınlarla okurlarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Kendi alanlarında yaptıkları çalışmalarda öne çıkan Okul öncesi eğitim öğretmenleri  Yasemin Mimir ve Bahar Karaca Montessori yöntemini AKİT’e anlattı.

Bize ve okurlarımıza kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba ben Yasemin Mimir.

2 yıl özel sektör 12 yıl da devlet kurumunda olmak üzere toplamda 14 yıldır aktif olarak Okul Öncesi Eğitim Öğretmeni olarak alanımda mesleğimi icra etmekteyim. 2004 yılından beri de çocukların gelişimlerini destekleyici kitaplar yazmaktayım.

Ben Bahar Karaca. 20 yıldır okul öncesi eğitimi öğretmeni ve yöneticisi olarak görev yapmaktayım. 2005 yılından itibaren de okul öncesi eğitimi ile ilgili çocuklar ve eğitimciler ve aileler için kaynak kitaplar hazırlamaya başladım.

Montessori modeli nedir? Bu modeli, klasik eğitim sisteminden ayıran temel özellikler nelerdir? Çocuğun güçlü bir karaktere sahip olabilmesi fiziksel ve ruhsal hijyene ihtiyacı vardır. Montessori okullarında çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışırlar. Dolayısıyla Montessori yönteminin özü, çocuğa önceden hazırlanmış bir çevrede kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü tanımayı amaçlayan, kendi kendine oluşan ve gelişen bir yöntem ve sistem anlayışıdır. Çocuğa hazırlanmış bir çevrede, çocuğun kişiliğini oluşturması için özgürlük tanıyan, kişiliğinin gelişim sürecini destekleyen, çocuğun kendi onuru içerisinde bireyselleşmesi ve sosyalleşmesini ciddiye alan, bireye özgü adil bir eğitimdir.

Maria Montessori çocuklara özel, bu doğal ortamda kullanılacak ‘Dünyayı Açan Anahtarlar’ olarak adlandırdığı materyalleri tasarlar. Bireyin hak ve özgürlüklerini rencide etmeyen Montessori sisteminde çocuk oturarak, ezberleyerek değil, kendi hızına göre ve dilediği kadar dokunarak, deneyerek, görerek öğrenir. Montessori Yöntemi özünde; üreten ve mutlu olan insanlar yetiştiren bir hayat eğitimidir.

Bu modeli esas alarak yaptığınız çalışmalardan biraz bahsedebilir misiniz?

Minik Damlalar Eğitim Setini hazırlarken çocuklarda istemli öğrenme ve kalıcı öğrenmeyi nasıl sağlayabiliriz diye düşündük ve Montessori Eğitimi’ni inceledik. Bu eğitim sistemini kitabımızda yer alan etkinliklerle nasıl eşleştirebileceğimizi araştırdık. Sonunda Montessori Eğitim materyalleri ile desteklenen etkinlikler hazırlamayı başardık. Okul öncesi öğretmenleri Montessori Eğitimi’nin faydalı olduğunu bilirler. Ancak bu eğitim sistemini sınıflarda nasıl uygulayacaklarını bilemedikleri için uzak dururlar. Biz öğretmenlerimize bu konuda yol gösterecek bir eğitim seti hazırladık. Kitaplarımızda yer alan etkinlikler yardımıyla sınıflarında bu eğitim sistemini kolaylıkla uygulayabilecekler ve çocuklarıyla (öğrencileriyle) birlikte keyifli bir eğitim dönemi geçirme fırsatı elde edecekler. Montessori Eğitim Materyalleri genelde pahalı ve bulunması zordur. İmkânı olmayan öğretmenler için kolay bulabilecekleri materyallerin kullanıldığı destekleyici eğitim örneklerinin dikkat çekeceğine inanıyoruz. Çocuklar kendi materyallerini hazırlama keyfini yaşayacaklar. Renk tonlarını kavramayı kolaylaştıran etkinlikler hazırladık. Yaparak-yaşayarak öğrenebilecekleri etkinliklerimiz var. Setimizde kültürel değerlerimizi tanıtmayı da unutmadık.

Ailelerin ve eğitim camiasının bu modele bakışı nasıl?

Yaptığımız gözlemler sonucunda gördük ki aileler Montessori Eğitim Modeli’ne ilgi duyuyorlar. Bu eğitim modeline uygun eğitim veren okullara talepler artıyor. Dolayısıyla da okul sayısında da artış var. Ancak bu eğitimi veren okulların fiyatları yüksek. Bu durum aileleri zorlayabiliyor. Bizim hazırladığımız Minik Damla Eğitim Seti, bu nedenle eğitimcilerin ve ebeveynlerin ilgisini çekti.

OYUN ORTAMI ÇOK ÖNEMLİ

Montessori eğitiminde oyun ortamı çok önemlidir, çünkü çocuklar oyunu sadece vakit geçirmek ya da eğlenmek için oynamaz, oyun esnasında dünyayı ve yaşadıkları çevreyi keşfederler. Bu nedenle sınıf ortamı çocuğun oyun oynaması için en elverişli koşullara sahip olmalıdır ve sınıfta tehlike olasılığı minimum hâle getirilmelidir.

Yeni Akit

Montessori Eğitim Setini incelemek için http://daml.co/montessori adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haber metnini pdf olarak indirmek için lütfen tıklayın.