TÜYAP 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yazarımız Sara Gürbüz Özeren ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Sara Hanım, yeni çıkan kitabınız “Yeditepede Bir GEZGİN” kitabınızın içeriği hakkında bize kısaca bilgi verir misiniz?
“Yeditepede Bir GEZGİN” Avrupa’da 3. kuşak bir Türk kızının gözünden İstanbul’u tanıtan bir kitap, İstanbul’un dünü bugünü geçmişi, efsaneleri ve menkıbeleri her aradığınız şeyi bulabileceğiniz çok güzel bir çalışma oldu. Umarım gençler beğenirler özellikle de Türkiye’yi bilmeden büyüyen Türkler için çok güzel bir çalışma oldu. Gerçek bir yaşantıdan esinlenerek yazdım bu kitabı.
Sara Hanım, öykülerinizle kültürümüzü yaşatmaya devam ediyorsunuz. Bildiğimiz kadarı ile öyküleriniz tohumlarının atılmasında babanızın katkısı büyük. Sizden de dinleyebilir miyiz öykü merakınızı?
Doğunun kültürü hala yaşayan otantik ve pek dejenere olmamış devam eden bir kültürdür. Ben küçükken de böyle sıra gecelerine benzeyen akşam oturmaları olurdu orada herkes kurt, kuş, askerlik hikâyelerini anlatırdı rahmetli babam da çok güzel konuşur çok güzel şeyler anlatırdı savaşlara dair, halk ozanlarına dair. Oradan bir kulak dolgunluğu ve okumaya karşı bir istek oluştu bende.
Çok meraklı bir çocuktum, dinlediklerimi belki kafamda kurguluyor kendi kahramanlarımı bile düşünüyordum. Bu birikimler bir araya geliyor ve sonra öğretmen oluyorsunuz. Çocukların karşısına çıkıyorsunuz ve o meddahlık yönünüz ortaya çıkıyor çünkü farkına varmadan meddahlar grubunun içerisinde büyüyorsunuz. O meddahlık yönünüzü çocuklara sergilerken hadi ben de yazayım deyi veriyorsunuz ve bir gün de TÜYAP Kitap Fuarı’nda buluyorsunuz kendinizi.
“Yeditepede Bir GEZGİN” kitabını online olarak sipariş etmek için lütfen tıklayın.
Birçok kitabınız bulunmakta özellikle bahsetmek istediğiniz bir kitabınız var mı?
Sarıkamış kitabı, hayatımdan bir kesit yaşadığım yer, doğduğum yer, doyduğum yer gezip tozduğum yer ve şehitlerimizle iç içe hemhal olduğumuz yer o nedenle benim için çok çok başka bir kitap.
Sarıkamış galiba sizin köyünüzde ya da yakın bir yerde gerçekleşti? Doğru mu?
10 . Kolordu, benim doğduğum kasabanın Erzurum’a olan güzergâhı üzerinde yol almış. Bizim yaylalarımızda o gelincik tarlalarında gezip oynarken aslında şehit kanlarının üzerinde gezip tozduğumuzu sonradan öğrendik.
Biz sonradan öğrendik ama şimdinin çocuklarının sonradan öğrenmemesi için, okuma yazmayı öğrendikleri gün bilsinler diye o eksikliği gidermek için yazdım.
“Donmuş Umutlar Sarıkamış” kitabını online olarak sipariş etmek için lütfen tıklayın.